En friere form for transport

Hvorfor er det en annerledes opplevelse å foreta en landtur om sommeren med motorsykkel enn med bil? Fordi motorsykkel gir deg en langt større frihetsfølelse enn å sitte fastspent i et sete i en innestengt bil.

chopper motorsykkelDet finnes mange forskjellige typer motorsykler, og noen foretrekker cruisere der man sitter bakoverlent, mens andre foretrekker touringsykler med stor vindskjerm og god plass til bagasje for langturer. For å tilbakelegge større avstander på kort tid og oppleve fart og spenning er det ideelt med en sportsmodell der du sitter fremoverlent. Men nettopp på grunn av denne frihetsfølelsen der ingenting skiller deg og naturen, er det nødvendig med sikkerhet mens du kjører motorsykkel. Det avhenger ofte av hvor ansvarlig du er når du kjører sykkelen, for de som ikke tar sjanser og ikke har så stort behov for stor fart, har vesentlig mindre sjanse for å havne i ulykker. Men noen ulykker skjer selv de mest forsiktige sjåførene, og da er motorsyklister ekstra utsatte, siden de er mykere trafikanter enn bilister.

Les mer om de to guttene som skal kjøre 30 000 kilometer med motorsykkel, gjennom 19 land, her.

Hjelm tjener som en billig livsforsikring

Mennesker har et naturlig instinkt til å beskytte hodeskallen. Hvis noe faller fra høy avstand, er vår første innskytelse å dekke til hodet med armene, og dette er bare helt naturlig, siden hjernen sitter i hodet, og skader på hjernen kan føre til døden. Selv om vi har et beskyttende kranium rundt hjernen, hjelper det lite når du blir kastet av sykkelen i stor fart og deiser mot asfalten. Har motorsyklisten hjelm, kan det noen ganger bety forskjellen på bare en hjernerystelse eller en alvorlig hjerneskade. Så hvis du kjenner en motorsyklist som ikke bruker hjelm, kan du gi han eller henne en gave som også kan redde helsen, nemlig en motorsykkelhjelm. Noen vil ikke bruke hjelm fordi det ikke ser tøft ut, men det finnes hjelmer i mange slags fasonger og med kjempestilige trykk på. Og det er ikke så tøft å ligge i flere måneder og sveve mellom liv og død, så en hjelm kan både være tøft og et tegn på sunn fornuft.

Hva godt gjør en hjelm?

Bortsett fra det opplagte – at hjelmen beskytter hodet og ansiktet ditt – tjener motorsykkelhjelmen flere hensikter. Den holder hodet ditt varmt, og siden du kjører åpent, beskytter hjelmen deg mot å få vinden rett i øynene. Helhjelmer reduserer også støyen fra motorsykkelen, og sørger for at håret ligger der det skal. Så bortsett fra beskyttelse er det hjelmen som bidrar mest til kjørekomforten. Siden alle hodeskaller har forskjellig utforming, trenger du riktig type hjelm, slik at den sitter godt på hodet og ikke presser noe sted. Det virker kanskje som en bagatell hvis det bare presser bittelitt, men etter å ha hatt hjelmen uavbrutt på i mange timer kan det bli svært ubehagelig. Riktig størrelse er også viktig, da en stram hjelm kan føre til ubehag, mens en for stor hjelm kan redusere evnen til å beskytte hodet. Men det er tanken som teller – og å gi en hjelm i gave viser tegn på både omsorg og giverglede.