Harley-Davidson

Harley-Davidson er en motorsykkel som er kjent for sin særegne motorlyd og klassiske tidløse design. Den første sykkelen ble til ved at William S Harley tegnet en motor som passet til en tråsykkel tilbake i 1904.

Sammen med Arthur Davidson stiftet Willam S Harlet firmaet Harley Davidson Motor Company i 1903. Firmaet har i dag hovedkontor i Milwaukee i Wisconsin, og er det fjerde eldste motorsykkelmerket i verden etter Husquarna, Royal Enfield og Triumph.

Harley-Davidson-sykkelen ble raskt kjent for sin høye driftssikkerhet og gode kvalitet. I 1909 ble den første tosylindrede motoren produsert, og denne hadde sylindere plassert i en V med 45 graders vinkel. Dette ga kallenavnet V-twin motor, og var på 811 cc. Syklene produseres fortsatt med denne vinkelen på grunn av sin holdbare konstruksjon. Harley-Davidson leverte over 20 000 sykler til militære styrker i løpet av første verdenskrig. Sykkelen finnes i dag i en rekke ulike modeller, i alt fra cruisere til sportssykler.

Nedgangstider og oppgangstider

I 1960 utvidet Harley-Davidson virksomheten og begynte å produsere scootere
og små motorsykler med firetaktsmotorer og ensylinder-totaktsmotorer i et samarbeid med et italiensk selskap som de kjøpte 50 % av virksomheten fra. Hverken amerikanske eller italienske sykler var da i tiden, og salgstallene begynte å dale. Harley-Davidson gikk over til å bli et aksjeselskap for å kunne overleve. Børsmidlene tok raskt slutt, og i grevens tid fikk de hjelp av American Machine and Foundry Company i 1969 til å stable seg på bena igjen. På 80-tallet ble det oppgangstider igjen, og salget begynte å blomstre.

I 2003 feiret Harley-Davidson og alle tilhengere 100-års jubileum. Hvert år under pinsedagene arrangeres det et superrally, satt sammen av europeiske Harley-Davidson-klubber. Rallyet arrangeres i et nytt europeisk land hvert år, og har mellom 5000 og 12000 besøkende.

Kultstatus

Filmene The Wild One med Marlon Brando fra 1954, og Easy Rider med Peter Fonda og Dennis Hopper fra 1969, ga merket kultstatus noe det fortsatt har den dag i dag.